Osobní setkání s papežem v Bratislavě

13.09.2021 23:24

V rámci své návštěvy na Slovensku se papež František v pondělí 13. 9. 2021 sešel na bratislavské nunciatuře s arcibiskupem Róbertem Bezákem a jeho nejbližšími. Referoval o tom server Vatican News a následně nejrůznější slovenská média, např. Denník Postoj. Více o tomto setkání pan arcibiskup sdělil v televizním rozhovoru.

Bylo to v krátké době již druhé setkání obou osobností - k předchozímu došlo 24. 6. tohoto roku ve Vatikáně, kde papež František s arcibiskupem Róbertem mj. společně slavili bohoslužbu. Nejen o tom mluvil pan arcibiskup v pořadu Pod lampou, zpráva vyšla i v Denníku Postoj.

Nemyslím, že by šlo o nějaká politická gesta, vždyť papež František už několikrát ukázal svůj postoj vůči panu arcibiskupovi, když mu v prosinci 2018 poslal osobní dárek po prezidentovi Andreji Kiskovi a v březnu 2021 dopis a věnec na pohřeb jeho tatínka. Když se tak nad oběma setkáními zamýšlím, ze všeho nejvíc mi připomínají setkání přátel - napřed pozvání k papeži Františkovi domů, poté během jeho "služební cesty" do vlasti pana arcibiskupa. Troufnu si tvrdit, že toto přátelství vyrostlo z podobného chápání Kristovy dobré zprávy a vize církve jako veliké rodiny Božích dcer a synů. A svou roli jistě hraje i humor, který je oběma těmto mužům vlastní :)).